Ασκησεις δημιουργικης γραφης στο 2ο ΓΕΛ Ευοσμου

 Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας  την παλιά μας συνάδελφο, φιλόλογο και συγγραφέα κα Τανίδου Αγγελική. Η κα Τανίδου μίλησε στους μαθητές-τριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με άξονα τη σχολική Βιβλιοθήκη "Carpe Librum 2023-24" για το βιβλίο της "Αναμνηστική δόση", εκδ. Οσελότος, Απρίλιος 2022, τη διαδικασία της συγγραφής και το ρόλο της δημιουργικής γραφής, αλλά και της Λογοτεχνίας στη ζωή μας.

Πρόκειται για μια συλλογή από 17 μικρο-αφηγήματα. Κάποια βουτούν στο παρελθόν, για να ξεθάψουν παιδικές και συλλογικές μνήμες και να επουλώσουν πληγές-απώλειες, ενώ άλλα αναδύονται στο έγκλειστο από την πανδημία παρόν, «ακουμπούν» το μεταναστευτικό και την κακοποιητική συμπεριφορά και έρχονται αντιμέτωπα με στερεοτυπικές αντιλήψεις. Κοινό νήμα, η προσπάθεια των ηρώων να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι σε ό,τι τους πονάει και να παλέψουν για να διατηρήσουν την ηθική τους υπόσταση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Οι μαθητές-τριες είχαν εκ των προτέρων διαβάσει τρία μικρο-αφηγήματα  και πιο συγκεκριμένα : "Το Νυφικό", "Το Γράμμα" και "Ο Χάρακας" που αφορούν την ενδο-οικογενειακή βία, τη σχέση των ανθρώπων με το θάνατο και τη σχέση των μαθητών -εκπαιδευτικών αντίστοιχα. Πάνω σ' αυτά, και με την υπόδειξη και εμψύχωση της κας Τανίδου, τα παιδιά παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο ακούστηκαν διαφορετικές και γι' αυτό ενδιαφέρουσες, απόψεις, οπτικές και προοπτικές, όπως, άλλωστε, αρμόζει στο ρόλο της Τέχνης και της Λογοτεχνίας να εμπλέκουν τους ανθρώπους.





Ευχαριστούμε, επίσης, τους μαθητές-τριες  του Ομίλου Φιλαναγνωσίας του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου και την υπεύθυνη κα Παλαιοχωρινού Τριανταφυλλιά (Φιλόλογο -Υποδιευθύντρια) που επίσης αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν στη δράση, συνεχίζοντας την γόνιμη συνεργασία μας που εγκαινιάσαμε από την περσινή χρονιά.




Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Γιάννου Βασιλική (ΠΕ02), Θεοφάνους Γεωργία (ΠΕ02), Μοσχοβίδου Σουζάνα (ΠΕ02).



Σχόλια