Αλάα Αλ- Ασουανί, Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου, εκδ. Πατάκη 2015


Ένα ταξίδι στην Αίγυπτο του 1940, η οποία βρίσκεται υπό Βρετανική κατοχή. Δύο κόσμοι συγκρούονται: οι αποικιοκράτες και οι ντόπιοι. Δύο κόσμοι αντιμάχονται: τα αφεντικά και οι υπηρέτες, οι άρχοντες και οι αρχόμενοι. Δύο κόσμοι αντιπαρατίθενται: οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι άντρες και οι γυναίκες. Κι όλα αυτά με φόντο την Αυτοκινητιστική Λέσχη, με τους αυστηρούς κανόνες για τους εργαζόμενους, αλλά και την άφταστη εξυπηρέτηση για την υψηλή κοινωνία και τον ίδιο τον βασιλιά, εξυπηρέτηση που στηρίζονταν στο μόχθο των υπηρετών.Κι ανάμεσά τους ο Ελ Κούο, ο αρχηγός, ο προϊστάμενος των υπηρετών, ο υπηρέτης του βασιλιά.

Σ'έναν κόσμο που βρίσκεται στο μεταίχμιο, για "όλους έρχεται η στιγμή να πουν το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι", σύμφωνα με τον Καβάφη, τον Έλληνα Αλεξανδρινό ποιητή (εξ Αιγύπτου, δηλαδή). Και η επιλογή, η κάθε επιλογή, έχει το τίμημά της: φαινομενικά η επανάσταση, η αμφισβήτηση της τάξης, έχει το μεγαλύτερο, αλλά και την υποταγή την πληρώνουν ακριβά οι ήρωες του μυθιστορήματος.Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα κίνητρα των ηρώων πίσω από τις επιλογές τους. Οι βασικοί πρωταγωνιστές (μέλη της ίδιας οικογένειας) παραμένουν πιστοί και πιστές στις αρχές που πρεσβεύει ο καθένας τους, άσχετα με το αν αυτές  είναι ηθικές ή όχι, και παρά τις αμφιταλαντεύσεις τους, που είναι, αν μη τι άλλο, ανθρώπινες. Διαγράφεται, όμως, μέσα από την αφήγηση και η θέση του συγγραφέα, ο οποίος καταγγέλλει την εκμετάλλευση, την προδοσία, την υποτέλεια, την έλλειψη (αυτο)σεβασμού.

Έξυπνη η επιλογή των πολλαπλών αφηγήσεων και η έντεχνη διακοπή σε καίρια για την εξέλιξη σημεία  που εντείνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον κρατούν σε αγωνία γι την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα αναπαριστά πολύ παραστατικά την πολύβουη ζωή της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που δε φαίνεται ποτέ να κοιμάται, συγχρονίζεται με τις προσταγές του τελετουργικού των μουσουλμανικών προσευχών, πλένεται και τρώει συνεχώς και καπνίζει ό,τι μπορεί να καπνίζεται! Θα ξεχώριζα από τους ήρωες  τον εκκεντρικό, κομμουνιστή πρίγκηπα και αρχηγό της αντιστασιακής οργάνωσης για το τέλος της αποικιοκρατίας, και την αξιοπρεπώς προοδευτική μητέρα, ανάμεσα στου πολλούς. Πολύ καλή η μετάφραση από τα Γαλλικά του Γιάννη Στρίγκου, σε ένα απαιτητικό και πολυσέλιδο κείμενο (632 σελ), που καταφέρνει να αποδώσει το πνεύμα και την κουλτούρα της χώρας και της εποχής.

Δεν με κάλυψαν το αναμενόμενο happy end και το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα του βιβλίου, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της ανακάλυψης του αυτοκινήτου (και κατ'επέκταση η δύναμη και η αίσθηση υπεροχής και ελευθερίας που απέκτησε η αστική τάξη της Ευρώπης από τη χρήση του) το οποίο, όμως, ξεκίνημα, δεν μπόρεσε κατά τη γνώμη μου  να συνδεθεί απόλυτα αρμονικά με την υπόλοιπη εξέλιξη του μυθιστορήματος.

Ο συγγραφέας  Αλάα Αλ- Ασουανί

Για να δείτε το βιβλίο στην βιβλιοθήκη μας πατήστε εδώ.

Σχόλια