3η μετακίνηση του προγράμματος Erasmus+ 2018-2020


                 
Image result for ικυ
 Στο πλαίσιο κινητικότητας ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018-1-ES01-KA229-050022 εγκεκριμένου από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ. με θέμα "Carpe librum", το Λύκειο Clara Campoamor Rοdriguez IES" από τη Σαραγόσα της Ισπανίας επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη από τις 25.11.2019 έως τις 1.12.2019. Το Ισπανικό σχολείο έχει αδελφοποιηθεί με το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και το 2o ΓΕΛ Ευόσμου αντίστοιχα. Φορέας υποδοχής σε αυτή τη μετακίνηση ήταν το 1οΕΠΑΛ Ευόσμου.
    Σε μια θερμή υποδοχή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου υποδέχθηκαν το σχολείο από την Σαραγόσα. Η διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα καλωσόρισε το Ισπανικό Λύκειο και πραγματοποίησε την έναρξη της δράσης μας. Μαθητές και καθηγητές αφού αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα έθεσαν τις βάσεις για αμοιβαία συνεργασία και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισπανών μαθητών. 
   Βασικό θέμα της 3ης κινητικότητας αποτελούν οι κοινοί ιστορικοί  δεσμοί Ελληνικού - Ισπανικού Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εκτεταμένες δράσεις που αφορούν τον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τους Σεφαραδίτες  Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου, το οποίο οι Ισπανοί μαθητές επισκέφτηκαν μαζί με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Συζητήθηκε η δημιουργία 3ης Λογοτεχνικής Βαλίτσας και παρουσιάστηκε η εργασία των Ισπανών μαθητών για τα κοινά σημεία στην ιστορία των δύο χωρών. Επίσης έγινε διαγωνισμός μικρών ιστοριών που έγραψαν οι μαθητές και είχαν ως θέμα την μετακίνηση ατόμων ή πληθυσμών (π.χ Σεφαραδίτες Εβραίοι) ανάμεσα στις δύο χώρες διαχρονικά. Τέλος, οι μαθητές συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό και κατασκεύασαν μια χρονογραμμή ιστορικών γεγονότων με αφόρμηση το βιβλίο της  Άλκης Ζέη  "Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα", στο οποίο περιγράφονται γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως και τη Μεταπολίτευση. Οι Ισπανοί μαθητές εμπλούτισαν τη χρονογραμμή με υλικό από την ισπανική ιστορία των αντίστοιχων περιόδων.
Τα τρία σχολεία επισκέφτηκαν, επίσης το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας σε ημερήσια εκδρομή. Η μετακίνηση ολοκληρώθηκε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο και την απονομή των βεβαιώσεων.



















Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου