Το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου στη Σαραγόσα


Το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε εγκεκριμένο από τον εθνικό φορέα Ι.ΚΥ. πρόγραμμα Erasmus + με αριθμό σύμβασης 2018 – 1 – ES01 – ΚΑ 229 – 050022_ 2 και τίτλο: "Carpe librum"  πραγματοποίησε κινητικότητα στη Σαραγόσα της Ισπανίας στις 10-16 Δεκεμβρίου 2018. Στο πλαίσιο της σύμπραξης το σχολείο μας συνεργάζεται με το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και το Γενικό Λύκειο IES Parque Goya από τη Σαραγόσα της Ισπανίας. Στην πρώτη μετακίνηση συμμετείχαν 5 μαθητές, καθώς και οι καθηγήτριες κα Γιάννου Βασιλική και κα Μοσχοβίδου Σουζάνα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι μαθητές αρχικά πραγματοποίησαν λογοτεχνικές δράσεις και κυνήγι θησαυρού στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Επιπλέον, επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη Cubit της Σαραγόσα, μοναδική βιβλιοθήκη μόνο για νέους στην Ευρώπη. Ακόμη, επισκέφθηκαν το ρωμαϊκό θέατρο του Καίσαρα Αυγούστου και περιηγήθηκαν στο μουσείο.


Υποδοχή στο IES Parque Goya




Ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Θέατρο




Στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρουσία μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου αφηγήθηκαν και δραματοποίησαν τους άθλους του Ηρακλή που  σχετίζονται με την Ιβηρική  Χερσόνησο, και συγκεκριμένα  «Τα μήλα των Εσπερίδων», καθώς και το μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας, που συνδέεται με τον Άγιο Γεώργιο, προστάτη Άγιο της Αραγονίας, με πρωτεύουσα της Σαραγόσα.
Επιμελήθηκαν book trailer σχετικά με το βιβλίο «Ταξίδι με τον Έσπερο» του Άγγελου Τερζάκη, χωρισμένοι σε ομάδες με μαθητές και από τα τρία σχολεία. Επισκέφθηκαν το μουσείο Goya της Σαραγόσα, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πίνακες και χαρακτικά του διάσημου Ισπανού ζωγράφου.
Ακόμη ξεναγήθηκαν στο Παλάτι Αλχαφερία, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 11ου αιώνα. Ξεναγήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Πόλης La Seo, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευμένο από την Unesco και  στον καθεδρικό ναό της πόλης, Basilica Del Pilar.
Οι συνοδοί καθηγητές είχαν επίσης τη χαρά να παρακολουθήσουν μια ομιλία για το μέλλον των σχολικών βιβλιοθηκών, καθώς και να συμμετέχουν σε μια συγκέντρωση της λέσχης ανάγνωσης των γονέων του ισπανικού σχολείου σχετικά με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Pilar στη Σαραγόσα




Η επίσκεψη στη χώρα της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με μια εκδρομή στην πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη. Μαθητές και καθηγητές των τριών σχολείων επισκέφθηκαν την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ιστορικό τμήμα της πόλης, τη Μαδρίτη του Θερβάντες και άλλων σημαντικών Ισπανών συγγραφέων. 

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και νέες ιδέες προς εφαρμογή. 



Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαδρίτης

Η ελληνική αποστολή στο κέντρο της Μαδρίτης












                                     

                         



Σχόλια