Τα αγαπημένα βιβλία των καθηγητών μας

           
            Μετά από την εξασφάλιση της συναίνεσής τους, ορισμένοι από τους καθηγητές του σχολείου μας προτείνουν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη στους μαθητές. Κάθε καθηγητής φωτογραφίζεται με το βιβλίο που επέλεξε και εξηγεί, σύντομα, τους λόγους της επιλογής του. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα των καθηγητών τοποθετήθηκαν και στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου. Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές του σχολείου να παρακινηθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και να δανειστούν βιβλία ( τα προτεινόμενα και όχι μόνο).

         Χρόνος διεξαγωγής: Μάρτιος- Απρίλιος 2015


   Εμπλεκόμενοι μαθητές: Ξανθόπουλος Νίκος (συντονιστής), Μεγαρισιώτης Απόστολος, Μόδια Εριφύλλη, Μαυρομιχάλης Μιχάλης, Νεοχωρλή Ελένη, (φωτογραφίες και συνεντεύξεις)


« Η σπηλιά» του  Ζοζέ Σαραμάγκου    πρόταση της κας Βλάχου Αλεξάνδρας

Επιλέγω το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί αναφέρεται σε μια πτυχή ενός συνολικού κοινωνικού προβλήματος: στα εμπορικά κέντρα και την αρνητική επίδρασή τους στην καθημερινότητα όλων μας.







«Αργώ» του Γιώργου Θεοτοκά   πρόταση της κας Γιάννου Βασιλικής

Το βιβλίο αναφέρεται στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1920-1930): μια περίοδος αστάθειας, κρίσης και πολλών μεταβολών (όπως και η σημερινή). Οι ήρωές του είναι έφηβοι και ζουν όλες τις πρωτόγνωρες γι΄ αυτούς καταστάσεις (όπως και οι σημερινοί). Βιβλίο-σταθμός για τα ελληνικά γράμματα, που προβάλλει την εφηβική ματιά ως διέξοδο από τα προβλήματα που οδηγούν ένα έθνος στην απογοήτευση.


«Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζ. Ντ.Σάλιντζερ πρόταση της κας Γιάννου Τριανταφυλλιάς

Πρόκειται για ένα βιβλίο ενηλικίωσης που πραγματεύεται τα προβλήματα της εφηβείας. Ο τίτλος του προέρχεται από ένα τραγούδι που άκουσε κάποτε ο Χόλντεν, ένας μοναχικός έφηβος που φεύγει από το σπίτι του, σε μια πορεία αυτογνωσίας.



 «Με πόνο και αγάπη», του Οσίου Παΐσιου   πρόταση του κου Κοκόλη Σταύρου


Το βιβλίο αυτό είναι ψυχωφελές και υπάρχει ανάγκη να φροντίσουμε και την ψυχή μας στη σημερινή υλιστική εποχή, όχι μόνο το σώμα μας.


  

«Τα παιδιά της Νιόβης» του Τ. Αθανασιάδη  πρόταση του κου Λυκάρτση Γιώργο

Πραγματεύεται τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων στο Σαλιχλί, μικρή πόλη της Μικράς Ασίας πριν την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, το 1919. Μετά από αυτό το γεγονός, και την έναρξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, αυτές διαφοροποιούνται. Δίνεται παραστατικά η Καταστροφή και η φυγή των προσφύγων και τέλος, η ζωή των ξεριζωμένων στην Αθήνα και οι προσπάθειές τους να δημιουργήσουν μια νέα ζωή.     


"Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη   πρόταση της κας Ποιμενίδου Θεοδώρας

Ακολουθώντας τα χνάρια του συντοπίτη του ζωγράφου, ο Καζαντζάκης ξεκινάει αμέτρητα φυσικά και πνευματικά ταξίδια, που έχουν σκοπό να σηκώσουν τον άνθρωπο από την ύλη, να τον απελευθερώσουν από τα γήινα δεσμά του. Πώς να μη διαβάσεις αυτό το βιβλίο που σου διδάσκει την ίδια τη ζωή, που σου δείχνει ότι αυτή είναι ο αγώνας που οφείλεις να δώσεις, ώστε μετά από κάθε «Σταύρωση» να έρθει η «Ανάστασή» σου;


«Σημειώσεις για τη φύση της μουσικής»     
του Leo Smith  πρόταση του κου Πουλιόπουλου Πούλιου

Διάλεξα αυτό το βιβλίο γιατί μ’ αρέσει η μουσική και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη φύση της.






"Οδυσσέας Ελύτης - Σύγχρονοι ποιητές" εκδ. Άκμων πρόταση της κας Τσιτιρίδου Δέσποινας

Η ποίηση είναι το καταφύγιό μας, η απόδραση από τον κόσμο της φθοράς, επειδή η ποίηση είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά. Γι' αυτό το λόγο προτείνω να διαβάζετε ποίηση και ειδικότερα το συγκεκριμένο βιβλίο, στο οποίο ο ίδιος ο ποιητής ανθολογεί το έργο του (αλλά και όλες τις συλλογές του που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας). Οδυσσέας Ελύτης: ποιητής του τώρα και του πάντα. Κάθε φορά που ξαναγυρνάω στην ποίησή του, ταξιδεύω μ' αυτή.  Φως- Ελλάδα - Ήλιος-  Ομορφιά - Θαύματα-  Χρώματα - Ιστορία - Μαγεία, λέξεις κυρίαρχες στο έργο του.  Δανείζομαι ένα σχόλιο του Νίκου Δήμου που με εκφράζει απόλυτα: " Στον Ελύτη ο στοχασμός γίνεται αίσθηση. Και λυτρώνεσαι με τη μαγεία της γλώσσας. Γιατί, αλήθεια, κανείς δε συμμάχησε στενότερα με τη λέξη εναντίον του θανάτου."




 «Ο Παπαλάνγκι» των Κ. Λιάπτση, Δ. Δάσκου    πρόταση του κου Σταυρίδη Δημήτρη


Ο αρχηγός μιας φυλής επισκέπτεται για πρώτη φορά μια χώρα της Ευρώπης. Κάποια, όμως, πράγματα που θεωρούμε εμείς λογικά και φυσιολογικά μπορεί να φανούν παράξενα ή παράλογα από έναν άλλο πολιτισμό, τελείως διαφορετικό από τον δικό μας. Στο τέλος του ταξιδιού του εκφωνεί έναν λόγο – μνημείο στον οικολογικό τρόπο ζωής και βρίσκει τον τρόπο να μας διδάξει!  
                                                  



«Πρώτες Βοήθειες» του ΟΕΔΒ   πρόταση του κου Σαπρανίδη Αβραάμ

H μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων όσο και τα παθολογικά περιστατικά μας αναγκάζουν να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Βασικός σκοπός των πρώτων βοηθειών είναι να σώζουμε τη ζωή και να αποτρέψουμε περαιτέρω τραυματισμό του θύματος, έως ότου μεταφερθεί σε γιατρό ή σε νοσοκομείο.


 «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» της  Ζυράννας Ζατέλη  πρόταση της κας Ψώχιου Ελένης

Είναι ένα σπάνιο αριστούργημα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, με ονειρικές εικόνες, σαγηνευτικούς χαρακτήρες και μυστηριώδη πλάσματα! Αξίζει να γνωρίσετε αυτή τη σκοτεινή συγγραφέα από το Σοχό της Θεσσαλονίκης!



«  
      

Σχόλια