"Η προφητεία του Καζαντζάκη για το προσφυγικό" παρουσίαση από τον παν/κό Δημ. Γουνελά και τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου



 
          Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι αναμφίβολα από τους μεγαλύτερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Το έργο του έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει επηρεάσει πολλών άλλων ειδών καλλιτέχνες (π.χ. συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, κινηματογραφιστές, μουσικούς). 
      Ξεχωρίζει για την αγωνιστικότητά του και την ακλόνιτη αγάπη του για τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα. Υπήρξε διανοητής και όχι απλά λογοτέχνης. Πολλά από τα έργα του εμπεριέχουν αλήθειες διαχρονικές, τόσο επίκαιρες που καταλήγουν να θεωρούνται προφητείες. 
     Την "προφητεία" του Καζαντζάκη για το προσφυγικό, ένα ζήτημα που ταλανίζει το σύγχρονο κόσμο παρουσίασε στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕΛ Ευόσμου ο πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Γουνελάς (καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ) την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016.
   Ο καθηγητής παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και του έργου του μεγάλου λογοτέχνη, ενώ ενδιάμεσα μαθητές ανάγνωσαν αποσπάσματα από διάφορα έργα του ("Αδελφοφάδες", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" , "Ταξιδεύοντας: Ρουσία", "Ταξιδεύοντας: Σινά") που είχαν σχέση με το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων.








    Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι συνάδελφοι καθηγητές που παραβρέθηκαν συζήτησαν με τον κ. Γουνελά στο τέλος της παρουσίασης για την κοσμοθεωρία, το ιδιαίτερο ύφος και γραφή του Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ολιγόλεπτου ντοκυμαντέρ πάνω στη ζωή του μεγάλου συγγραφέα.
  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γουνελά για την παρουσίαση και το διάλογο που είχε με τους μαθητές, καθώς και την κ. Αναστασιάδου (που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, ως καθηγήτρια Αγγλικών) για τη μεσολάβησή της και τη συμμετοχή της στην εκδήλωση.















 






Σχόλια